ADR oktatás

A veszélyes áruk szállítási folyamatában résztvevők oktatására vonatkozó kötelezettség a veszélyes áruk legkisebb mennyiségének szállítása esetén is fennáll. Oktatásban az ADR szerint mentességgel szállító feleknek is részesülniük kell. A szállítási folyamat alatt értjük mindazokat a feleket, akik a veszélyes áru feladásában, csomagolásában, járműre történő rakodásában, szállításában (fuvarozásában) és kirakásában részt vesznek.

A veszélyes áruk szállításában résztvevő személyek képzésével az ADR 1.3 fejezete foglalkozik, így köznyelvben és a hatósági ellenőrzéseken is "1.3 fejezet" szerinti oktatásnak nevezzük az itt előírt követelményeket teljesítő oktatást.

Az ADR 1.3 fejezete szerinti oktatást ADR biztonsági tanácsadó végzi (vagy felügyeli).

  1. Az oktatásról készült jegyzőkönyvet a munkáltatónak 5 évig meg kell őriznie, és azt a hatóság kérésére be kell mutatnia.
  2. A járművezetőknek, kocsikísérőknek az ADR 1.3 fejezete szerinti oktatási bizonyítványát munkavégzés során maguknál kell tartaniuk.
  3. Új belépőknek (ha korábbi munkahelyükön nem részesültek ADR 1.3 szerinti oktatásban) soron kívüli oktatásban kell részesülniük.
  4. Az ADR 1.3 fejezete szerinti oktatást a 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet szerint legalább kétévente meg kell tartani.

 

Veszélyes áru szállítással kapcsolatos biztonsági tanácsadói szolgáltatások. Társaságunk ADR veszélyes áru biztonsági tanácsadói feladatokkal, ADR közbiztonsági terv készítéssel, ADR oktatási feladatokkal foglalkozik. Vállalunk eseti tanácsadást veszélyes áru tárolással, csomagolással, címkézéssel kapcsolatosan.