Új rendelet a veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadóról

Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadóról szóló 2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet helyett hatályba lépett az új 25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet.

Az új 25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet megjelenése kisebb változásokat hoz a mára már hatályon kívül helyezett 2/2002. (I. 11.) Korm. rendelethez képest.

Ezen változásokat az alábbiakban foglaljuk össze:

  1. A veszélyes áru biztonsági tanácsadóvá való kijelölésről szóló iratot a vállalkozás vezetőjén felül a kijelölt veszélyes áru biztonsági tanácsadónak is kell jelölnie.
  2. A veszélyes áru biztonsági  tanácsadó minden esetben írásban jelzi a veszélyes áru kezelésével kapcsolatosan feltárt hiányosságot
  3. A 25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet 1. sz. mellékletében meghatározza a biztonsági tanácsadó által készítendő éves jelentés tartalmi követelményeit.
  4. A 25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet előírja, hogy az éves jelentés benyújtási határideje minden év május 31.
  5. 2014. október 1-ig minden vállalkozás köteles az új 25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet szerint kijelölni.

A 25/2014. (IV. 30.) NFM rendelet 1. sz. melléklete szerint az éves jelentésnek legalább az alábbiakat tartalmaznia kell:

A vállalkozás és a biztonsági tanácsadó adatai, valamint a vállalkozás vezetőjének adatai. A vállalkozás veszélyes áru szállítással kapcsolatos adatai. A veszélyes áru szállítással kapcsolatos tevékenységi körbe tartozó veszélyes áru mennyisége (M) osztályonként (szállítás és fuvarozás esetében szállítási módonként és közlekedési alágazatonként külön táblázat készítendő).

A veszélyes áruk szállításához alkalmazott, az ADR, a RID, az ADN szerint jóváhagyásra kötelezett járművek azonosító adatai, a tartány vizsgálatok lejárata (ha a vállalkozás erre vonatkozó nyilvántartása ellenőrzés céljából hozzáférhető, akkor a jelentésben elegendő utalni a nyilvántartásra). A veszélyes áru szállításához kapcsolódó engedélyek, közbiztonsági tervre, egyéb belső szabályozókra történő utalás. A veszélyes áru szállítást érintő oktatások.

Az ADN, az ADR és a RID 1.3.3 szakasza szerinti oktatásra vonatkozó iratok alapján a megtartott oktatások és az oktatásban résztvevők száma. Ellenőrzések (a biztonsági tanácsadó által tartott ellenőrzések és azok megállapításai, hatósági ellenőrzések, azok megállapításai). A vállalkozást érintő veszélyes áruval kapcsolatban bekövetkezett balesetek leírása, elemzése. A biztonsági tanácsadó észrevételei, javaslatai.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Elérhetőségeink

  • Cím

1223 Budapest, Szabadkai u. 14.

  • Telefon
  • Email

Találkozzunk személyesen!

Írjon üzenetet és nemsokára felkeressük!